11 Kasım 2012 Pazar

İngilizce Öğretim Teknikleri 1

 


    
    
      Grammar Translation Method:
 
Bu metot dil öğreniminde kullanılan en eski metottur. Öğrenci temel olarak gramer kurallarını öğrenir ve kelimeleri çeviri yaparak ezberlemeye çalışır. 19. yy’da Avrupa’da yaygın kullanılıyordu. Doğu ülkelerinde de dil öğretimi uzun yıllar bu şekilde yapılmıştır. Günümüzde pek çok eğitmen  bu metodun tek başına yetersiz olduğunu düşünmektedir. Genellikle klasik dillerin ( Latince, Eski Yunanca vb.) öğretiminde kullanılmıştır.
Gramer öğretimi dilin temel kurallarının öğreniminde oluşmaktadır. Amaç öğrencinin bu yeni dilin mantığını anlaması, okuduğunu anlayabilmesi ve bu dilde kendini ifade edebilmesidir. Kurallar basitten karmaşık olana doğru adım adım öğretilir. Gramer kuralları alıştırmalarla pekiştirilir. Zaman içinde öğrencinin o dile ait söz dizimini kavrayabilmesi beklenir.
Gramer metodu,  modern eğitim sisteminde eski ağırlığını  kaybetmiştir. Günümüzde hızlı iletişim asıl amaç olduğundan konuşma temelli eğitimlere ağırlık verilmektedir. Yine de yabancı dilin akademik amaçlı olarak öğrenilmesi sırasında  gramer eğitimi verilmektedir.  Yabancı dilin üst düzeyde okunması ve yazılması için gramer kuralları ile ilgili sağlam bir temel gerekli omaktadır. Asıl olan yabancı dil eğitimini bir bütün olarak görmek, öğrencinin dile hem yazılı hem sözel olarak hakim olmasını sağlamaktır.

Hiç yorum yok: